11
Oct
2022

„Животът е сън“ се завръща на сцената

Отличеният с две награди „Икар“ спектакъл „Животът е сън“ се завръща на сцената след кратка почивка. Пиесата от Педро Калдерон де ла Барка, прочетена през творческия поглед на Театър „ЗОНГ“, ще бъде представена на 5 ноември в Театър „Азарян“. Постановката, която съчетава енергията на театъра с езика на тялото, танца и визуалните ефекти, е съвсем нова в портфолиото на Artvent.

„Животът е сън“ е интерпретирана от младите творци Боян Арсов, който е в главната роля и е автор на визуалната среда, костюмите, хореографията и пластиката, и Дина Маркова – адаптация и режисура, като една мрачна приказка, сблъскваща безгрижието на детските игри с политическите манипулации.

Сюжетът пренася публиката в мутирала, радиоактивна реалност, в която се преплитат сън и действителност. Ражда се дете, за което е предсказано, че ще бъде самото въплъщение на злото. Затова е изоставено само - но какво е то - затворник, принц? Идва и денят, в който това същество излиза от мрачната си кула…

Пиесата поставя на сцената екзистенциални въпроси. Кое превръща човека в чудовище, как мутира човешкото в човека? Ако зрелостта в един свят на чудовища се манифестира в това да се превърнеш в чудовище, тогава какво бъдеще си отглеждаме? Какъв е светът, който сънуваме, какъв е сънят, който живеем? А дали това не са въпроси, актуални и днес, в нашата реалност…

Историята разказват актьорите Боян Арсов, Вяра Коларова, Константин Икономов, Ралица Петрова, Румен Михайлов, Венцислав Сариев, Калоян Катинчаров, Ирина Първанова.

Пиесата „Животът е сън“ e поставяна от различни режисьори на българската театрална сцена. Постановката на Театър „ЗОНГ“ обаче печели две награди „Икар“ – Боян Арсов за „Водеща мъжка роля“ и Дина Маркова за „Режисьорски дебют“. Боян Арсов е отличен и с три награди на Балканския театрален фестивал „Театър на кръстопът“ в Сърбия през 2021 година – „Най-добра мъжка роля“, „Най-добър млад актьор“, „Сценично движение“.

През ноември „Животът е сън“ навършва четири години на сцена с 35 изиграни спектакъла. Новата дата е 5 ноември, Театър „Азарян“, началото е в 18:30 часа.

БИЛЕТИ: https://bit.ly/3MnWT1S