13
Feb
2023

„Това не го казвай!“ – пълна зала на премиерата

Пълна зала и дълги аплодисменти посрещнаха новата пиеса с Теодора Духовникова и Захари Бахаров на премиерата ѝ в кино „Люмиер“ в неделя вечерта. Под режисурата на Явор Гърдев двамата актьори влязоха в остри спорове по теми като семейните ценности, гледането на порно, пластичната хирургия, глобалното затопляне, педофилията, градската левица… За да представят аргументите на една жена и на един мъж през призмата на това, което не можеш да кажеш, или пък можеш, но трябва да е в правилния момент, с правилния тон и по правилния начин.

Френската комедия с три номинации за наградата „Молиер“ 2022 от Саломе Льолуш е на българската театрална сцена за първи път. Нейните двама герои са с адски характери. Той е без скрупули, провокира и не си мълчи. Тя е без филтър, нахална и надменна. Те се обичат, но прекарват по-голямата част от времето си в спорове и противоречия. Темите са безкрайни, какъвто е и спорът, защото никой не отстъпва от позицията си.

„Да млатиш с думи е дълбоко еротично преживяване. Самовнушението, че си пророк на истината, неин лицензиран проводник и призван артикулатор, е силен афродизиак, който те издига над земята, за да се разходиш безогледно по главите на другите и да се почувстваш окрилен и възвишен“, пише за пиесата режисьорът Явор Гърдев.

„Това не го казвай!“ е една комедия от диалози в свободен и нестандартен тон. Репликите са остри, но едновременно с това и смешни… Защото са истина.

Сценографията на постановката е на Свила Величкова, преводът - на Снежина Здравкова, звуков дизайн - Генадий Иванов, а Стефан Н. Щерев е автор на светлинния дизайн. Продуцент на спектакъла е „База Х“, разпространява Artvent.

Датите за февруари на „Това не го казвай!“ в София бяха разпродадени за дни, следващите са през март – на 8, 9 и 10. Предстои пиесата да бъде представена за първи път във Варна – на 16 март, и в Пловдив – на 8 април. Всички събития може да видите тук.