17
Oct
2022

Дълги аплодисменти на премиерата на "Талант"

На крака и с дълги аплодисменти публиката в София посрещна новата пиеса от Захари Карабашлиев „Талант“. Премиерата на спектакъла в столицата беше в „Théatro отсам канала“ в неделя вечерта. Постановката събира за първи път на театралната сцена Александър Алексиев и Стоян Дойчев, които с играта си превзеха вниманието на зрителите за час и половина. В актьорския състав са още Ива Николова и Георги Енчев, придаващи пълнота на историята. А всичко това е обединено от режисьорския поглед на Василена Радева.

„Талант“ пренася публиката в нощта на най-самотния рожден ден на един провален куклен актьор, който изненадващо е посетен от брат си - отдавна напуснал родината, за да избяга от правосъдието. Защо се е върнал? Какво не могат и какво трябва да си кажат двама братя, разделени от една дълбоко погребана тайна? Ще научим ли истината за извършеното престъпление?

Пиесата е написана специално за Александър Алексиев и Стоян Дойчев и театралните зрители много лесно биха могли да разпознаят техни черти в образите на героите.

Двамата актьори също признават, че между тях се получава едно необяснимо с думи взаимодействие на сцената и го сравняват с преживяването по време на снимките на филма „Възвишение“ (2017 г., режисьор Виктор Божинов, по романа на Милен Русков).

„Талант“ задава много въпроси за света, в който живеем. Свят, в който често най-опасните бойни полета не са около далечни чужди фронтове, а между стените на собствения ти дом. Спектакълът е напрегнат, но и развлекателен разказ за истината и нейното отсъствие. А въздействащият и неочакван финал може да промени представа ви за “талант” и неговата истинска цена.

„Талант“ е спектакъл на ДКТ „Иван Радоев” в Плевен. Сценографията и костюмите са на Симеон Стоилов, сценографията на куклите е на Рада Петрова-Андонова, музика - Милен Апостолов, сценично движение - Анна Кабакова.

Авторът Захари Карабашлиев представя втората си пиеса след успеха на „Опашката“, която получи „Аскеер“ за „Най-добро представление“ тази година.

След успешните премиери в Плевен и София предстоят още дати.

БИЛЕТИ:
Плевен, 15 ноември: https://bit.ly/3VvzMqa

София, 25 ноември: https://bit.ly/3CieggV