„Камбаната” е моноспектакъл на Деян Донков по едноименния роман на Недялко Славов. Трагичен разказ за сложния, изпълнен с драматични препятствия, път на бивш затворник, лежал за две убийства. Изповед за катарзиса и духовното просветление на героя, за светлината и силата, която му дават любовта и вярата.
 
 „Камбаната” е спектакъл, който разтърсва зрителя емоционално и го възвисява духовно, извежда го от комфорта на наблюдател и го въвлича в силни страсти с въздействащи картини на приземяваща житейска реалност. Сценичното действие ни сграбчва с мощната енергия на тоталното актьорско превъплъщение на Деян Донков. Като контрапункт през спектакъла преминава лирическата музикална тема - песента на неговия герой Вено, изпълнявана на живо от оркестър „Карандила“.
 
 Актьор с неподражаемо присъствие на сцената и екрана, Деян Донков разкрива вечно търсещата си творческа същност с куража си да избере сложна тема, далеч от комерсиалното забавление. Склонността му към експериментиране води до особеното, кинематографично въздействие на спектакъла.
 
 „Целта ми с този мистичен, фантастичен, отчасти комичен, красиво поетичен, дори епичен, крайно драматичен, а в края си трагичен разказ е да пропътувам дългия и мъчителен път до човешкото сърце”, споделя Деян Донков.
 
„Камбаната“ е театрално събитие, което възприемаме със сетивата и емоциите си.
По романа на Недялко Славов
 Режисьор: Деян Донков
 Моноспектакъл на Деян Донков
 Пламена Иванова в образа на Лейла
 Сценограф: Никола Тороманов
 Музика: Петя Диманова
 Видео дизайн: Марио Стойнов
 Хореограф: Деян Георгиев
 Фотограф: Стефан Н. Щерев
 Със специалното участие на оркестър “Карандила”